REB’S KITCHEN: red currant tart

Ríbezľová sezóna je v plnom prúde. My sme už stihli obrať úrodu u babky môjho milého, a tak som okrem dobrôt na jeho vernisáž (na tie pribudne recept čo najskôr, nebojte!) upiekla aj tento skvelý páj či tart koláč. Základom je krehké cesto a krémovo-čískejková plnka, ktorá je v kombinácii s vanilkou a kyselkavými ríbezľami úplne mňam. My sme ho zbaštili do druhého dňa a zajtra ho idem piecť znova, tak snáď máte predstavu ako nám chutí. Ak máte aj vy na záhrade ríbezle, určite ho skúste.

POTREBUJEME:
na krehké cesto:
200g hladkej múky
60g práškového cukru
60g masla
80g kyslej smotany
1 žĺtko

na plnku: 
♥ 120g jemného tvarohu
♥ 120g kyslej smotany
♥ 85g kryštálového cukru
♥ 1 vajce
♥ 1/2 vanilkového lusku (ja používam tento od Dr.Oetkera)
♥ asi 250g červených ríbezlí

POSTUP:
Najskôr si pripravíme krehké cesto. Rukou zmiešame všetky ingrediencie a vypracujeme ich na kompaktnú hladkú hmotu, z ktorej vytvarujeme guľôčku. Tú necháme aspoň 15 minút odpočívať v chladničke. Z cesta potom vyvaľkáme kruh hrubý asi pol centimetra a napasujeme ho do okrúhlej formy. Okraje orežeme, spodok popicháme vidličkou, na cesto dáme alobal (ja som použila papier na pečenie, no alobal je lepší), zaťažíme ho fazuľkami či hrachom a pečieme asi 10 minút v rúre vyhriatej na 170 stupňov. Potom odstránime alobal aj s fazuľkami a pečieme ešte pár minút jemne dozlatova.

Medzitým si pripravíme náplň. Na tú vyšľaháme vajce s cukrom, pridáme tvaroh, kyslú smotanu a zrniečka z vanilkového lusku. Nalejeme ju do formy s predpečeným cestom, vrch zasypeme ríbezľami a pečieme ešte asi 20 až 25 minút (kým nám nezhnednú okraje). Necháme vychladnúť a môžme podávať. Dobrú chuť!

 Tak čo? Urobila som vám chute? Zaujal vás tento ríbezľový recept? A čo mate z ríbezlí najradšej vy?

P.s: Ak sa do prípravy tejto delikatesy pustíte aj vy, nezabudnite heštegovať #rebskitchen a #fresshionbakes, nech vidím ako ste si pochutnali.

P.p.s: Určite môžete skúsiť ríbezle nahradiť aj iným drobným ovocím. Najlepšie nejakým kyslejším.

Všetko som fotila šikovným Olympusom PEN ♥

                  

5 thoughts on “REB’S KITCHEN: red currant tart

  1. Skvělé! :) Nasbírám rybíz a vyzkouším! Moc se mi líbí fotky a popis receptu. Ve slovenštině je to takové sladší, asi jako ten koláč :D (asi taková česká úchylka :D)

    Like

Napíš komentár