Reb’s kitchen: jablkový tart s pekanovými orechmi a javorovým karamelom

pekan-3Recept na nejakú dobrotu sme tu už pekne dávno nemali. Ale tento šťavnatý jablkový koláčik s chrumkavými orieškami a karamelom z javorového sirupu musíte ochutnať. Lepší jesenný dezert som ešte asi nemala a aj môj milý o ňom básní kade chodí. Mám pocit, že šliape na päty aj môjmu ól tájm fejvrit jablkovému páju, a to už je čo povedať! Takže ak máte tiež doma zásobu jabĺk, určite ho vyskúšajte. Tá kombinácia s pekanovými orechmi a javorovým karamelom je čistá dokonalosť! Uvidíte! pekan-2
POTREBUJEME:
na cesto

♥ 80g masla
♥ 1pl cukru
♥ 3 pl vody
♥ štipku soli
♥ 150g hladkej múky
na náplň
♥ 4 jablká nakrájané na plátky
♥ 2pl cukru
♥ 1pl hladkej múky
♥ 1čl škorice
♥ 50g pekanových orechov
na karamel
♥ 50g masla
♥ 100ml javorového sirupu
♥ 100ml smotany na šľahanie
♥ štipku soli
pekan-4pekan-5POSTUP:
Najskôr si pripravíme cesto. To urobíme tak, že do misky dáme maslo, cukor, vodu, štipku soli a rozpustíme (stačí pár sekúnd v mikrovlnke). Následne do tekutej (a trochu vychladnutej) zmesi primiešame múku a vypracujeme hladké cesto, ktoré natlačíme do formy (pekne až po okraj), popicháme vidličkou a dáme piecť na 15-20 minút do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Medzitým si ošúpeme jablká, nakrájame ich na tenké plátky a zmiešame s cukrom, múkou a škoricou. Keď máme cesto predpečené, dáme doň jablká, posypeme ich nasekanými orieškami a vrhneme sa na karamel. V malom hrnci rozpustíme maslo, pridáme javorový sirup, smotanu, štipku soli a povaríme do mierneho zhustnutia. Hotovým karamelom poriadne zalejeme jablká aj orechy v koláči a pečieme ešte 20 minút. Pred krájaním necháme kolač vychladnúť a podávame ho so zvyšným karamelom. Skvelý je aj so šľahačkou alebo vanilkovou zmrzlinou. Mňam!pekan-6pekan-7Taaaak? Čo poviete na môj jesenný tart? Môže byť? Zbiehajú sa vám sliny? Navnadila som vás na pečenie?

P.s: ak sa do tohto (alebo do akéhokoľvek iného z mojich receptov) pustíte, určite heštegujte #rebskitchen a #fresshionbakes, nech vidím ako sa vám to podarilo! ;)

                 

2 thoughts on “Reb’s kitchen: jablkový tart s pekanovými orechmi a javorovým karamelom

Napíš komentár