REB´S KITCHEN: apple pie s karamelom

Je tu ďalšia sobota a s ňou nový recept na dobrotu z mojej kuchyne. Tentokrát je jej príprava trošku náročnejšia, no v žiadnom prípade vás nechcem vystrašiť, a preto musím hneď na začiatok povedať, že to naozaj stojí za to. Fakt, že fakt! Keď ochutnáte, pochopíte. A keďže je jablková sezóna v plnom prúde ešte minimálne do Vianoc, tento vylepšený apple pie s vanilkou a vrstvou karamelu musíte vyskúšať. Ja som ho vykúzlila môjmu milému na výročie, no myslím, že radosť ním urobíte hocikedy len tak alebo napríklad aj na vianočnom večierku. Takže si nachystajte jablká, vyhraďte chvíľku času, pomaly sa nalaďte na vianočnú nôtu a pusťte sa do toho! 
POTREBUJEME:
na cesto 
♥ 300g hladkej múky
♥ 200g studeného masla
♥ 150ml studenej vody
♥ 1 čl kypriaceho prášku (odporúčam tento s vínnym kameňom od Dr.Oetkera)
♥ 1 čl soli
♥ 1 vanilkový cukor (s pravou vanilkou!)
na plnku
♥ 5 väčších jabĺk nakrájaných na plátky
♥ šťavu&kôru z jedného citróna alebo limetky 
♥ pár kvapiek citrónovej arómy (môžte ju vynechať, no dodá jablkám ešte lepšiu chuť)
♥ 30g hladkej múky
♥ 1 čl škorice
♥ 100g škoricového cukru (tento je naozaj poctivo škoricový)
♥ 1/2 plechovky karamelového Salka

na ozdobu
♥ vajíčko na potretie

 trochu kryštálového cukru na posypanie (prípadne sa dá použiť aj cukrové zdobenie)
POSTUP:
Najskôr si pripravíme cesto. To urobíme tak, že si vo veľkej mise zmiešame múku s kypriacim práškom, cukrom, soľou a zrniečkami vanilkového lusku. Do tejto sypkej zmesi nakrájame (na malé kúsky) maslo a všetko spolu spracujeme na hrudkovitú hmotu (ako keď sa robí posýpka na koláč). Do nej postupne prilejeme vodu a vymiešame na kompaktné cesto. Ak je náhodou v tomto momente príliš tekuté/husté, tak podľa potreby pridáme múku/vodu. Potom ho premiestnime na pomúčenú dosku, vypracujeme, rozdelíme na 2 časti, ktoré zabalíme do fólie a dáme odležať do chladničky. 

Medzičasom si pripravíme jablkovú náplň. Olúpané jablká nakrájame na asi polcentimetrové plátky, zalejeme citrónovou šťavou a poriadne premiešame. Pridáme kôru, esenciu a škoricový cukor zmiešaný s 30g múky, v ktorom obalíme všetky jablkové kúsky.

Potom si nachystáme formu, ktorú vyplníme vyvaľkanou polovicou cesta. Na to navrstvíme jablkovú náplň a na záver to celé potrieme karamelom (bájdvej, lepšie sa s ním manipuluje keď je trochu tekutý, takže ho nechajte pár sekúnd zohriať v mikrovlnke). Následne si vyvaľkáme aj druhú polovicu cesta, ktorú narežeme na zhruba 14 rovnako širokých pásov a pustíme sa do mrežovania :) To je snáď celkom zrozumiteľne znázornené v animácii (no ak náhodou nie, tak tento postup určite pochopí aj ten najväčší páj-amatér). 

Toto naše veľdielo na záver potrieme vajíčkom, posypeme cukrom a necháme piecť zhruba 20 minút v trúbe vyhriatej na 200 stupňov. Po dvadsiatich minútach stlmíme teplotu na 180 stupňov a dopekáme ďalších 30-45 minút dozlatova. 
Po upečení je najlepšie nechať tento páj aspoň pár hodín vychladiť, no ak to rovnako ako ja nevydržíte, môžem povedať, že výborný chutí aj ešte teplý. A o kombinácii s vanilkovou zmrzlinou či šľahačkou už ani nehovorím! To jednoducho musíte vyskúšať!
Ako sa vám páči tento recept? Dali by ste si môj apple pie? Navnadila som vás na pečenie?
P.s: Ak náhodou tento recept vyskúšate, určite sa pochváľte svojim výsledkom a  na instagrame/facebooku či twitteri potom svoje fotky nezabudnite označiť novým hashtagom #fresshionbakes, nech vidím ako sa vám to podarilo!
P.p.s: S týmto koláčom sa idem prihlásiť do vianočnej súťaže pre foodbloggerov s Dr.Oetkerom, ktorej podmienkou bolo použiť aspoň 5 ich produktov. Ale ja s nimi pečiem odjakživa tak či tak (a nehovorte mi, že vy nie!).
Tak teda dobrú chuť!

22 thoughts on “REB´S KITCHEN: apple pie s karamelom

  1. mňam! vyzerá to fantasticky! a páčia sa mi aj tie I love you vlajočky- sú také rozkošné…príď to upiecť aj k nám prosím <3

    Like

  2. chcem sa s týmto koláčom prihlásiť do súťaže, kde bolo podmienkou použiť aspoň 5 dr.Oetker produktov, tak preto som ich tam zvýraznila. ale použila by som ich tak či tak! :)

    Like

  3. Včera jsem pekla přesně tak, jak je uvedeno v tomto receptu….mmmmm…. taková lahoda, jsem nadšená! Děkuji za tento recept :)

    Like

Napíš komentár