REB´S KITCHEN: vanilkové donuty s čokoládovou polevou

Keď som minule pri kupovaní košíčkov na kapkejky objavila aj plech na donuty, nedalo mi to a povedala som si, že ho musím vyskúšať. Moja zvedavosť a vidina nevyprážaných (a teda nie takých  mastných) donutov bola taká veľká, že z obchodu som  kráčala už aj s plechom a po príchode domov som hneď spustila veľké pátranie na ten najlepší recept. Ako prvý som vyskúšala tento od Joy the baker a myslím, že hneď prvý pokus vyšiel nad očakávania. V kombinácii s čokoládovou polevou chutia tieto donutky naozaj úžasne a vôbec sa nečudujem, že u nás začali miznúť už po pár minútach. Ešteže som si ich niekoľko odložila aj na raňajky. S pohárom mlieka tvoria ten správny raňajkový pár a už teraz sa teším ako vyskúšam upiecť aj nejaké ďalšie druhy. Napríklad také škoricové…
POTREBUJEME:
na cesto (z ktorého upečieme asi 15-20 donutov)
♥ 2 hrnčeky hladkej múky
♥ 3/4 hrnčeka cukru
♥ 100g masla (z toho kúsok použijeme na vymazanie plechu)
♥ 1 hrnček cmaru
♥ 2 vajcia
♥ 1 a 1/2 čl prášku do pečiva (používam ten s vínnym kameňom od Dr.Oetkera)
♥ 1/2 čl sódy bikarbóny
♥ 1 čl soli
♥ 1 čl vanilkového extraktu (môže, ale nemusí byť)
na ozdobu
♥ čokoládovú polevu – tú si urobíme tak, že rozpustíme čokoládu s troškou masla alebo si to zjednodušíme a použijeme už pripravenú. Ja som vsadila na túto luxusnú od Dr.Oetkera a bola naozaj výborná.
♥ zdobenie podľa vlastného výberu – ja som tentokrát okrem tohto pestrého použila aj červené srdiečka.

POSTUP:
Najskôr si pripravíme plech na donuty, ktorý vymažeme kúskom masla, vysypeme trochou hrubej múky a odložíme nabok. Trúbu si dáme zohriať na 180 stupňov a pustíme sa do prípravy cesta.
V jednej mise zmiešame všetky suché ingrediencie (čiže múku, cukor, prášok do pečiva, sódu a štipku soli)a v ďalšej si vyšľaháme vajce, ku ktorému prilejeme rozpustené maslo (ktoré môžte podľa pôvodného receptu aj chvíľu povariť kým nezhnedne) a cmar. Nakoniec zmiešame obe zmesi (suchú vysypeme do tekutej) a hotové cesto necháme pár minút odstáť.
Jednotlivé komôrky na donuty lyžicou naplníme tak do 3/4 a pečieme zhruba 10-15 minút až kým donuty na povrchu nezačnú jemne hnednúť a cesto sa už nebude lepiť na špáradlo. Po upečení ich necháme vychladnúť a medzitým si roztopíme čokoládovú polevu.

Po vychladnutí už nastáva tá najzábavnejšia časť – zdobenie! Donuty najskôr polejeme čokoládou a kým nám stuhne, rýchlo ju posypeme pestrým zdobením, srdiečkami alebo aj orechmi, čokoládovými hoblinami či čímkoľvek ďalším čo nás napadne. A keď je už hotovo, môžme sa konečne pustiť do ochutnávania. Dobrú chuť!

Čo vy a donuty?  Máte ich radi? Skúšali ste ich už niekedy upiecť?
Ak náhodou tento recept vyskúšate, určite sa pochváľte svojim výsledkom a  na instagrame/facebooku či twitteri potom svoje fotky nezabudnite označiť novým hashtagom #fresshionbakes, nech vidím ako sa vám to podarilo!
P.s: Moje dobroty môžete po novom sledovať aj na instagrame Pečieme s láskou
Ešte raz vám prajem dobrú chuť!

11 thoughts on “REB´S KITCHEN: vanilkové donuty s čokoládovou polevou

  1. Musím uznať, že vyzerajú veľmi pekne ! Donuty ma nikdy v živote nelákali. Tie čo vidím v tescu – mi prídu odpodzujúce :) Proste Tuk a všakovaký sajrajt. Ale tieto by som veru ochutnala :) Konkretne ten čo je sám na tanieriku :) Týmto ,,jaksi dôverujem” :))

    Like

Napíš komentár